Skulle du vara sugen på att äta något som kallas bakteriemackan? Det tror Brödinstitutet som i en ny kampanj förklarar att mackan är ett steg till en bättre hälsa.

Efter en uppmärksammad kampanj där skolbarn fick äta smörgåsar med larver på, lanserar Brödinstitutet nu en bakteriemacka. Anledningen är, enligt Brödinstitutet själva, är att man vill belysa att fullkornet i bröd är viktigt för en god tarmhälsa och ett friskare liv. Bakteriemackan består av fullkornsbröd med goda pålägg – och en bakterieodling på toppen. Mackan har skapats av Brödinstitutet tillsammans med bagaren Jesper Långström och matbloggaren Sofie Lundberg.

– Det kan låta konstigt att ha bakterier på mackan. Men goda bakterier är i ropet som en naturlig del av framtidens mat eftersom en god tarmhälsa stärker vårt immunförsvar. Goda bakterier, probiotika, finns naturligt i vår mage och våra tarmar. Fullkornet i brödet fungerar som prebiotika och är en förutsättning för att de goda bakterierna ska må bra och kunna bli fler, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet.

Brödinstitutet har tillsammans med bagaren Jesper Långström och matbloggaren Sofie Lundberg tagit fram bakteriemackan. Basen är fullkornsbrödet ”Råger Mår” och ovanpå mackan finns bland annat rostad vitlök- och jalapeñohummus, picklad blomkål och rödbetsgroddar. Och slutligen toppas den med en bakterieodling som innehåller lactobaciller, alltså samma typ av mjölksyrabakterier som finns i bland annat yoghurt.

Bakteriemackan kommer att kunna beställas till delar av Stockholm via Wolt, en app där man beställer restaurangmat med leverans. Man kan även beställa mackan via Wolt och hämta upp själv från någon av Haga Tårtcompanis bagerier. Till att börja med kommer bakteriemackan också att kunna köpas på flertalet Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm och på Dahls Bageri i Göteborg.