Nyheter / Låt hjärnan ha roligt och förebygg demens

Låt hjärnan ha roligt och förebygg demens

Att träna hjärnan och leva sunt minskar risken att drabbas av demens eller alzheimer. Ju tidigare man lägger om sin livsstil desto bättre för att förebygga eller skjuta upp sjukdomsdebuten, men det är aldrig försent att börja.

Allt som är bra för hjärtat är bra för hjärnan brukar, man säga och det verkar stämma. I en ny forskarrapport som publicerades i medicintidskriften The Lancet under hösten varnar experter från tio-talet länder för ett stadigt ökande antal demenssjuka när allt fler blir äldre. Något som innebär stora utmaningar för samhället.

Även om demens oftast förekommer senare i livet är hög ålder och ärftlighet inte de enda orsakerna till att man drabbas. I dag visar forskning att flera olika faktorer – som vi kan styra över – påverkar risken.

Enkelt uttryckt handlar det om att låta hjärnan ha roligt i kombination med fysisk aktivitet och goda kostvanor.

Processen för att utveckla demenssjukdomar och alzheimer kan börja 20 till 30 år innan man får en diagnos, därför är det bra att börja förebygga redan i medelåldern.

Fem steg mot en gladare hjärna:

  1. Det första man kan göra för att förebygga är ”hjärngympa”, som att lösa korsord, lära sig ett nytt språk, besöka nya miljöer och samtala med andra.
  2. Det andra är att röra på sig. Den västerländska inaktiva livsstilen tillsammans med högt blodtryck, fetma och diabetes ökar risken att drabbas av demens, och kan till och med fördubbla risken att senare i livet drabbas av alzheimer.
  3. Den tredje faktorn är maten, och man bör äta en mångsidig och varierad kost med bra fettsyror, som vegetabiliska oljor, och antioxidanter.
  4. Det fjärde området gäller stress och sömn. Även sociala faktorer påverkar, exempelvis kan depression öka risken för demens, visar studier.
  5. Dessutom bör man undvika att röka och ha ett måttligt intag av alkohol.

All glömska är heller inte tecken på att man håller på att bli sjuk. Men om minnet fungerar dåligt även under lugna perioder i livet kan det vara dags att kontakta sin husläkare för ett minnestest.