Nyheter / Ny mat av maneter – påminner om chips

Ny mat av maneter – påminner om chips

Forskare vid Syddansk universitet i Danmark har tagit fram en ny och snabb metod att laga i ordning maneter så att de kan ätas.

Fler människor i världen borde äta maneter, eftersom det finns så stora mängder av dem, menar forskare vid Syddansk universitet i Danmark, som har tagit fram en ny metod för att laga i ordning maneterna.

Maneter har ätits i tusentals år i Asien. Men där torkas de geléartade havsdjuren ut i olika steg med salter i en process som tar ungefär en månad,

I den nya danska metoden används istället etanol som får avdunsta, en processen som går mycket fortare, på bara några dagar.

För den som inte tror sig gilla den lite gummiaktiga konsistensen kan det också vara en fördel med den nya metoden då maneterna blir mer krispiga. Maneterna ska efter tillredning påminna lite om potatischips, uppger forskarna.

Det var den vanliga öronmaneten, Aurelia aurita, som forskarna använde i sina experiment.