Recept / Hallon- och rabarberfromage med lakritskolasås och kakströssel

Hallon- och rabarberfromage med lakritskolasås och kakströssel

Kock:

Caroline Larsson

Kök:

Klingsta äldreboende, Danderyd

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #2

Receptet är beräknat för 10 portioner

5 st gelatinblad
100 g hallon
100 g rabarber
5 st äggulor
2 dl strösocker
3 st äggvitor
2 dl vispgrädde

Lakritskolasås:
3,5 dl grädde
3,5 dl strösocker
3,5 dl sirap, ljus
0,5 dl lakritspulver
10 g smör

Kakströssel:
1,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
125 g smör, osaltat, smält

Färska hallon

Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten. Koka rabarber mjuka och tillsätt hallon. Mixa dem sedan släta, för extra fin konsistens. Sila och tryck med sked på silen. Pressa vätska ur gelatinbladen och lägg dem i den varma bärsåsen, rör tills de löst sig. Vispa äggulor och socker tills det blir ljust och pösigt, blanda med bärsåsen. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa därefter grädde. Blanda först ner grädde och till sist äggvita i bärsåsen. Spritsa ner fromagen i glas och ställ dem att svalna i kyl.
Blanda ner grädde, socker, sirap och lakritspulver, låt koka upp en stund innan du tillsätter smör. Häll alla de torra ingredienserna i en mixer och häll på smör, mixa. Häll upp på bakplåtspapper och kör i ugn på 180 grader tills kakströsslet får en gyllenbrun färg. Låt det svalna lite innan det smulas i mindre bitar. Ringla lakritskolasås över fromagen och toppa med kakströssel, garnera med färska hallon.