Recept / Kålpudding med gräddsås

Kålpudding med gräddsås

Kock:

Dragan Micanovic

Kök:

Furuliden, Alvesta

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #2

Receptet är beräknat för 2 portioner

140 g fläskfärs
40 g nötfärs
300 g vitkål, riven
Margarin
2 msk sirap, ljus
1 dl mjölk
0,25 st köttbuljongtärning
2 msk ris, kokt
Salt, vitpeppar

Gräddsås:
3,5 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 dl grädde
1 st köttbuljongtärning
Salt, peppar, soja

Bryn kål ganska lätt i margarin, smaksätt med salt och peppar. Ringla över sirap. Blanda färsen med mjölk, buljong, ris, salt och vitpeppar. Lägg upp hälften av kålen i formar. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter. Rör ut vetemjöl i vatten. Häll i grädde och koka upp. Tillsätt buljong samt salt, peppar och soja efter smak. Servera gärna med kokt potatis och lingon.