Recept / Kesellaplättar med ratatouille och stuvad spenat

Kesellaplättar med ratatouille och stuvad spenat

Kock:

Daniela Lorenz

Kök:

Restaurang Leopold, Uppsala

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #2

Receptet är beräknat för 10 port

1,4 kg kesella
6 st ägg
5 dl mannagryn
10 g örter, färska, valfria, hackade

Ratatouille:
300 g zucchini, i bit
200 g aubergine, i bit
150 g paprika, röd i bitar
150 g paprika, grön i bitar
100 g gul lök, hackad
0,5 dl rapsolja
600 g tomater, krossade
2 msk matlagningsvin
Salt, peppar, vitlök, rosmarin, timjan

Stuvad spenat:
2 msk flytande margarin
0,5 dl vetemjöl
7 dl mjölk
250 g spenat, hackad
Salt, peppar, muskot

Separera äggula från äggvita. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda kesella med äggulor, mannagryn, örter och salt. Vänd försiktigt ner äggviteskummet. Låt smeten vila i 10 minuter, så att mannagrynen sväller. Tillsätt mer mannagryn om smeten blir för blöt. Forma fina plättar med två skedar och grädda dem gyllenbruna på medelvärme på stekbordet. Fräs alla grönsaker var för sig i olja (det går bra att steka i ugnen). Blanda allt med tomatkross. Smaksätt med vin och kryddor. Koka ihop i ugn på 125 grader i cirka 30 minuter. Salta och smaka av. Gör en vitsås av margarin, vetemjöl och mjölk, tillsätt spenat. Koka upp och krydda.