Nyheter / Världens friskaste hjärta är hittat

Världens friskaste hjärta är hittat

Kolhydrater och motion – det verkar vara nyckeln till ett friskt hjärta. Ett forskarteam har hittat den folkgrupp som har världens friskaste kärl och hjärtan. Knappt någon individ bland dem har förkalkade blodkärl, ens i hög ålder. Det friskaste hjärtan i världen tillhör Tsimanefolket, en folkgrupp som ägnar sig åt fiske, jakt, samlande och odlande i Bolivia. 

Nyckeln till deras friska hjärta kommer av att de äter mycket kolhydrater, går minst 15 000 steg om dagen och äter väldigt lite fett. Nästan ingen av medlemmarna av Tsimane-folket i Bolivia.

Medlemmarna är ungefär 16.000 till antalet och lever längs Maniquifloden i norra Bolivias lågland. De lever under fattiga förhållanden utan vare sig elektricitet eller rinnande vatten. Men de har den lägsta förekomst av hjärt- och kärlsjukdom som registrerats i någon folkgrupp hittills.

Deras hälsa beskrivs i en ny studie publicerad i den medicinska tidskriften The Lancet.

Forskarna har under en längre period undersökt 705 personer ur folkgruppen över 40. Vid 45 års ålder hade i stort sett ingen av dem några tecken på förkalkning i kranskärlen. Bland amerikanska 45-åringar hittar men sådana hos en fjärdedel, skriver BBC.

Bland dem som fyllt 75 hade en tredjedel någon grad av avlagringar i kärlen, vilket kan jämföras med att 80 procent av amerikanerna har det vid det laget.

En av forskarna, Michael Gurven vid Kaliforniens universitet i Santa Barbara, säger till BBC att detta är den lägsta förekomsten av förkalkning som upptäckts hittills.

Kosten hos tsimane anses vara en nyckel till de kärnfriska kärlen. En fjärdedel utgörs av kött och fisk, och köttdelen är framför allt tapir, vildsvin och kapybara. Resten utgörs huvudsakligen av egenhändigt odlat ris, majs, maniok och kokbanan samt frukt och nötter från naturen, skriver BBC.

Nästan tre fjärdedelar av kalorierna, 72 procent, härrör från kolhydrater och 14 procent från fett, i huvudsak omättat. I USA är dessa andelar 52 respektive 34 procent.

En annan nyckel är motion. Tsimanefolket rör sig betydligt mer än andra, även långt upp i åren. Män går i genomsnitt 17.000 steg om dagen och kvinnor 16.000, och de som är över 60 år kommer fortfarande upp i 15.000 steg.